Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ

Της Μαργαρίτας Κωνσταντινίδου

(Συγγραφέως-Σχολικής Συμβούλου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης)

 

Η  αγάπη για τη μάθηση! Πολλές και διαφορετικές έρευνες και γνώμες έχουν διατυπωθεί για το θέμα αυτό ανά τους αιώνες!

Εμείς καταλήγουμε στην άποψη ότι εφόσον το έμβρυο είναι ζωντανός και εξελισσόμενος οργανισμός, τρέφεται, νιώθει και ζει κυρίως μέσα από τα βιώματα, τις σκέψεις και τις συνήθειες της μητέρας, αλλά και από το περιβάλλον της!

Εάν επομένως η μητέρα, κατά τη διάρκεια της κύησης, έχει συνείδηση του ότι οι σκέψεις και πράξεις της αντανακλώνται και μορφοποιούν το έμβρυο, ζει μέσα στην ηρεμία, τη φιλαναγνωσία, την ακρόαση παραδοσιακής και κλασσικής μουσικής, καθοδηγεί αυτόματα το έμβρυο σε έναν άρτιο σωματικά, ψυχικά και πνευματικά οργανισμό και σε μια ποιοτική ζωή αργότερα!

Σε αυτές και πολλές άλλες ιδέες βασίζεται το βιβλίο μου:

 «Αγαπώ ό,τι καταλαβαίνω» (Εκδόσεις Γρηγόρη).

 Δίνει, στις 373 σελίδες του, πολλές πρακτικές ιδέες στο πού πρέπει να εστιάσουμε για να γίνουμε οι καλύτεροι γονείς, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές. Απαντά σε πολλά ερωτήματα γονιών και εκπαιδευτικών στο πώς μπορούν να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους και τη μαθησιακή διαδικασία, ώστε να εισαγάγουν το παιδί στη σφαίρα της γνώσης με παιγνιώδεις τρόπους, ακολουθώντας τη ρήση του Πλάτωνα: «Μετά παιδιάς και ηδονής μανθάνειν», αλλά και τις αρχές πολλών άλλων φωτισμένων πνευμάτων.

΄Ένα βιβλίο εργαλείο που θα κάνει ακόμη και τον μαθητή με δυσκολίες μάθησης να δέχεται ευχάριστα τη γνώση, χάρη στους πολλούς εναλλακτικούς τρόπους  μάθησης, οι οποίοι βεβαίως έχουν εφαρμοστεί ακόμη και σε παιδιά με νοητική υστέρηση!

Αυτός που διδάσκει, γονιός ή δάσκαλος, πρέπει να είναι ένα ανοιχτό και εφευρετικό μυαλό, γιατί η καλύτερη μέθοδος μάθησης είναι εκείνη που φαίνεται εύκολη στον μαθητή και το βιβλίο αυτό εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον ρόλο! Γιατί τεμπέλης μαθητής δεν υπάρχει! Πρώτος μας το δήλωσε ο Αριστοτέλης: «Ο άνθρωπος φύσει ορέγεται του ειδέναι»(ο άνθρωπος από τη φύση του θέλει να μαθαίνει). ΄Αρα τεμπελιά είναι το αποτέλεσμα αρνητικών καταστάσεων που βιώνει κάποιος και που νιώθει ότι δεν υπάρχει κανείς να τον βοηθήσει να ελευθερωθεί από αυτές τις καταστάσεις…

Τα παιδιά με χαμηλό αυτοσυναίσθημα αισθάνονται ότι είναι κακά παιδιά, ανίκανα, ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σωστό, μόνο και μόνο επειδή δεν τα καταφέρνουν στα μαθήματα…

Κι αυτό το βιβλίο  περιέχει πολλές «συνταγές» να βοηθήσει και αυτά τα παιδιά, με σχήματα και εικόνες ασπρόμαυρες, για να τις χρωματίσει το παιδί  με δικά του χρώματα, όχι μόνο για να νιώθει ότι και το ίδιο συμμετέχει στη μάθηση, αλλά και γιατί ο ρόλος του χρώματος είναι σημαντικός για τον οργανισμό και πρωταρχικός για το πνεύμα!