ΤΟ ΠΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

 Της Μαργαρίτας Κωνσταντινίδου

(Συγγραφέως-Σχολικής Συμβούλου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης)

 

Κάθε γλώσσα οικοδομείται πάνω στο αλφάβητό της.

Πολύ πριν όμως το παιδί φτάσει στο σχολείο για να μάθει, είναι σημαντικό να μη φοβάται το σχολείο και να μη θεωρεί την κατάκτηση της γνώσης σαν κάτι που δύσκολα αποκτιέται. Το παιδί είναι αδύναμο κι έχει επίγνωση αυτής της αδυναμίας! Αν όμως θεωρήσει το σχολείο σαν ένα παιχνίδι γραμμάτων και αριθμών, έκανε ήδη  το πρώτο βήμα να αγαπήσει το σχολείο άρα τη γνώση και τη φιλαναγνωσία!

Στο παρόν άρθρο δεν θα αναφερθούμε σε  ένα αλφάβητο ανιαρό. Αλλά σε ένα ευχάριστο ελληνικό αλφάβητο με τα  γράμματα,  τα δίψηφα φωνήεντα, τα δίψηφα σύμφωνα και τους συνδυασμούς, η εκμάθηση των οποίων θα οδηγήσει στην ανάγνωση κειμένων χωρίς δυσκολίες προφοράς και ορθογραφίας!

Αναφέρομαι στο βιβλίο μου «Η μαμά Αλφαβήτα και τα γραμματο-παιδάκια της» (Εκδόσεις Βεργίνα), όπου μέσα από μια χαριτωμένη ιστορία με πρωταγωνιστές τη μαμά, το δάσκαλο και τα 24 γράμματα, τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας τη σωστή γραφή και χρήση  των γραμμάτων και συμπλεγμάτων. Μέσα από διαφωνίες και ανταγωνισμό, με τη βοήθεια της μαμάς και του δασκάλου λύνονται  όλες οι διαφορές τους, καταλήγοντας ότι με αγάπη, συνεργασία κι αλληλεγγύη πάμε μπροστά!