ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΑΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

 Της Μαργαρίτας Κωνσταντινίδου

(Συγγραφέως-Σχολικής Συμβούλου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης)

 

Η μάθηση είναι μία διαδικασία ζωής. Όταν η μάθηση γίνεται με μια χαρούμενη διαδικασία επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα!

Χαρούμενη μάθηση είναι η ευχάριστη, η παιγνιώδης μάθηση και πάνω σ αυτή την αρχή είναι γραμμένα όλα τα βιβλία μου! Ειδικά για το παιδί που από τη φύση του είναι ένα ον αδύναμο, αν καταφέρουμε να θεωρήσει το σχολείο σαν ένα παιχνίδι αριθμών και γραμμάτων, θα αγαπήσει το σχολείο άρα και τη μάθηση, αφού θα τη βλέπει σαν παιχνίδι!

Η γλώσσα αποτελεί εργαλείο σκέψης και έκφρασης. Είναι η βάση της κατανόησης και της επικοινωνίας.

Η αδυναμία του παιδιού να χειριστεί ικανοποιητικά τη γλώσσα δεν έχει σχέση με την πρόοδό του, έχει πολύ σημαντική σχέση και με την ψυχολογία του, άρα και  με την ευτυχία του κι αυτήν την κρυφή όψη πρέπει να χειρίζεται ο εκπαιδευτικός με ευελιξία, ευαισθησία και προσωπική προσέγγιση του μαθητή.

Στο βιβλίο μου «Μάθε μου τη Γλώσσα ευχάριστα» (Εκδόσεις Βεργίνα), η ορθογραφική δεξιότητα, το λεξιλόγιο και η γραμματική και η έκθεση, αποφεύγουν τους παραδοσιακούς βερμπαλιστικούς κανόνες. Καλλιεργούνται μέσω της διαίσθησης και της πρακτικής εφαρμογής των κανόνων αυτών. Η ύλη αποδίδεται μέσα από την εικόνα και το σχέδιο, γιατί αυτά ελκύουν το μαθητή περισσότερο από τους  «στεγνούς» κανόνες, αλλά και γιατί αποτυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη.